Guanyadors i candidatures presentades Premis EMAS 2012 
Les candidatures als Premis EMAS Catalunya 2012 es van poder presentar a 3 categories de participació: millor declaració ambiental, millor acció d’implicació del personal i/o interacció amb les parts interessades externes, i millor implantació ambiental.
El jurat de l'any 2012 va estar format per persones rellevants del món del medi ambient, de l’empresa, del món acadèmic i la societat en general.

La composició del jurat va ser:
 • Assumpta Farran, Directora General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (Presidenta del jurat).
 • Josep Planas, Subdirector General d’Informació i Educació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 • Joan Barfull, Director del Departament de medi ambient de PIMEC.
 • Josep Lluís Moner, Cap del departament de comunicació i interacció social de l’Institut de sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
 • Dionís Oña, Secretari adjunt a la Secretaria de Política Sindical de la UGT de Catalunya.
 • Pere Renom, presentador i reporter del programa "Quèquicom" de TV3.
 • I, Cristina Arroyo, tècnica de medi ambient d’Urbaser, organització sòcia del Club EMAS i que ostenta una de les vocalies en la seva junta directiva.

El jurat va avaluar un total de 22 candidatures en les tres categories de participació.

A la categoria de millor declaració ambiental es van presentar les següents candidatures:

 • ADASA Sistemas, SAU
 • Consorci Hospitalari de Vic
 • Club Nàutic Port de la Selva
 • Consell Comarcal de la Selva
 • Constructora de Calaf, SAU
 • Delta Tecnic, SA
 • El Tinter, SAL
 • Fundació Engrunes
 • Hotel Majestic de Barcelona
 • Port del Masnou
 • Consorci Port Mataró

A la categoria de millor acció d'implicació amb les parts interessades es van presentar les següents candidatures:

 • Consell Comarcal del Berguedà,  amb el seu butlletí trimestral d’informació ambiental amb l'objectiu d'estimular al personal per tal que participin activament dins del sistema, facilitant-los l’accés als responsables dels sistema de gestió ambiental i, així mateix, millorar la formació i coneixements ambientals del personal periòdicament.
 • Cisternas del Vallés, S.A. (CISVASA), amb la seva jornada de portes obertes, que va tenir lloc el 25 de novembre del 2011, i que va estar adreçada a clients, proveïdors, veïns, familiars d’empleats i autoritats de la població de Barberà del Vallès amb l’objectiu de donar a conèixer el que l’empresa fa de cara al medi ambient i a la seguretat en el seu dia a dia. Aquesta jornada va comptar amb la participació de tots els treballadors de la planta en l’organització de la jornada.
 • El Tinter i Futur Just EI, amb la creació de l’audiovisual "El Menjador escolar saludable". Aquest projecte portat a terme també en col·laboració per dues empreses EMAS va voler aconseguir explicar d’una manera curta, senzilla i clara els quatre eixos que defineixen el servei del Menjador Escolar Saludable: el factor alimentari, l’ambiental, el social i l’educatiu.
 • El Tinter i La PAGE Original, amb la creació de la col·lecció Ginkgo i l’edició i publicació del llibre Errata. Aquesta iniciativa portada a terme en col·laboració també per dues empreses EMAS té l’objectiu de donar a conèixer claus per una correcta gestió dels recursos i respecte pel medi ambient mitjançant la creació d’una col·lecció de llibres de sensibilització amb criteris d’ecoedició.
 • Terminal de Contenidors de Barcelona SL, amb el seu projecte "Pensa i actua en verd". Projecte de implicació i formació dels seus treballadors en temes ambientals amb l’objectiu d’aconseguir una millor capacitació i sensibilització de cara a l’empresa i a la societat en general. Aquest projecte es desenvolupa amb diferents eines: accions formatives, creació de flashos ambientals, de panels informatius, creació i difusió d’un butlletí ambiental entre tots els treballadors. Tot això coordinat per la creació d’una comissió de medi ambient creada a l’efecte.

A la categoria de millor implantació ambiental es van presentar les següents candidatures:

 • Envases Plásticos del Ter S.A. (ENPLATER) per la millora assolida en el procés de destil·lació de la planta recuperadora de dissolvents que ha permès obtenir amb barreja residual d’aigua, dissolvent i alcohol, un producte que pot ser utilitzat com a matèria primera per a una altra empresa. Amb aquesta millora s’ha aconseguit que en 2011 el 38% d’aquest tipus de residu s’incorpori directament en la fabricació d’un altre producte.
 • Una segona candidatura d’Envases Plásticos del Ter S.A. per la millora en la gestió dels residus banals de fàbrica. Els canvis en la gestió (reclassificació, separació, la introducció de premses pneumàtiques i l’adaptació dels contenidors) ha permès que del 55% dels residus banals que anaven a l’abocador l’any 2009 - es a dir unes 534 tones – es passés al 3,2 % l’any 2011.
 • GIRBAU SA per les innovacions tecnològiques aportades en el disseny dels seus productes que han reduït el consum d’aigua i d’energia en els processos de bugaderia tant comercial com industrial i pel llançament de sistemes propis d’assecatge que redueixen el temps de cicle a 25’ enlloc dels 45’ de les màquines d’altres fabricants d’assecadores.
 • Gràfiques Varias SA per la implantació de tecnologies eficients en el sistema d’enllumenat. El nou sistema de les llumeneres amb fluorescència per balast electrònic, pantalles d’alta eficiència i regulador estabilitzador de flux lluminós, han contribuït a la reducció del 40% d’estalvi energètic en l’enllumenat.
 • El Consell Comarcal del Berguedà per la introducció de la factura electrònica que facilita els processos administratius i redueix tant el consum de paper com la generació de residus per part pròpia i dels usuaris. En el moment de presentar candidatura, era la segona administració que més factures electròniques havia rebut de tot Catalunya.
 • Una segona candidatura del Consell Comarcal del Berguedà per la implantació del compostatge comunitari, el compostatge en productors singulars i el compostatge casolà en aquells municipis i nuclis en els quals per les mateixes característiques del territori resulta molt difícil gestionar la recollida de la fracció orgànica i la gestió centralitzada de la mateixa. Aquesta iniciativa estava acompanyada d’actuacions amb caràcter educatiu en diverses escoles de la Comarca.

Els guanyadors van ser :

Millor Declaració Ambiental:
Delta Tecnic, SA


Millor implicació de les parts interessades:
Terminal de Contenidors de Barcelona SL

Millor implantació ambiental:
GIRBAU, SA

Altres mencions:

També es van lliurar uns reconeixements a les empreses que porten 10 anys amb EMAS a Catalunya i es va aprofitar també per lliurar, als nous registrats en EMAS al 2012, el corresponent certificat que ho acredita:

Llistat d’organitzacions amb 10 anys d’EMAS (2002-2012)

MINA PÚBLICA D'AIGÜES DE TERRASSA
UTE VILOMARA
PAUL HARTMANN, S.A.
Envases Plásticos del Ter S.A. (ENPLATER)
TAPONES Y ESPECIALIDADES DEL CORCHO, S.A.
DOW CHEMICAL IBERICA, S.L.
RENOLIT IBÉRICA, S.A.
CONSTRUCCIONES DECO, S.A.
CAMPOS 1925, S.A.
FONT GRAU, SL
CÀMPING CAR, SALlistat d’organitzacions registrades EMAS l’any 2012:

MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA (MNAC)
FUNDACIÓ JOAN MIRÓ
TURISVALL, S.L. (Hotel Alimara de Barcelona)
MITSUBISHI ELECTRIC EUROPE, B.V. Sucursal en España
VL TRANSPORT SANITARI
MEDITERRANEA BEACH & GOLF COMMUNITY
B. BRAUN MEDICAL, S.A.
B. BRAUN VETCARE, S.A.
B. BRAUN SURGICAL, S.A.
MUSEU DE MONTSERRAT
MUSEU ARTS SANTA MÒNICA
FCC ÁMBITO, S.A.
TRATAMIENTOS Y RECUPERACIONES INDUSTRIALES, S.A.
CONSTRUCCIONS GUARDIOLA, SL
AJUNTAMENT DE CASTELLAR DEL VALLÈS
COMPAÑIA LOGISTICA DE HIDROCARBUROS, CLH, S.A.
AJUNTAMENT DE VILANOVA DEL VALLÈS
ARBORA & AUSONIA, S.L.
CONSTRUCTORA DE CALAF, SAU
GEARBOX DEL PRAT, S.A.
NOVICO MÉDICA, SA


 
 

Organitzats pel:


Amb el suport:Amb la col·laboració:Mas sobre el tema: premis emas ,